Om boken
Vad är Sagan om dagen?
Sagan om dagen är en bok som hjälper barn och föräldrar att prata om hur de har haft det idag. I boken används en strategi som gör att barnet lockas att berätta. Det är så enkelt som att föräldern, eller en annan vuxen, läser meningar som inte är färdiga, och lämnar på så vis luckor som barnet får fylla i genom att berätta själv. Det är viktigt att den som läser pausar vid luckan, ger gott om tid och och visar att hen förväntar sig att barnet berättar något, men utan att kräva ett svar. Metoden används av logopeder för att utveckla barns kommunikation.
Vad handlar boken om?
Den tar upp vad som varit bra under dagen, vad som varit jobbigt, vad barnet har kämpat med och vad barnet har lärt sig. Den följer en struktur som många berättelser bygger på. En berättelse börjar ofta med att vi ser huvudpersonen och var den är någonstans. Det kan börja lugnt och bra men sen händer något besvärligt. Därefter måste huvudpersonen kämpa och vid slutet har hen lärt sig något och utvecklats. Och allra sist kommer belöningen: uppskattning och kärlek från andra. Så slutar även Sagan om dagen, med att den vuxna överöser barnet med varma ord som ”Jag är så glad att jag har dig”.
Vem kan ha glädje av boken?
Många föräldrar tycker att deras barn har svårt för att berätta hur dagen har varit. Ofta svarar barnen kanske ”Bra”, ”Vet inte” eller ”Inget” när en frågar. Det är därför vi gjorde boken, för att göra det lättare för föräldrar och barn att prata om hur dagen har varit. Den passar barn mellan cirka tre och åtta år, men vi har erfarenhet av att både yngre och äldre barn kan ha glädje av boken. Barn tycker om när en vuxen lyssnar och bryr sig om det som de berättar. Sagan om dagen är ett verktyg som kan få till det där viktiga samtalet om vad som hänt under dagen.
Hur gjordes Sagan om dagen?
Det började med att Laura, som är logoped, blev mamma. Det var inte helt lätt och därför började hon läsa olika böcker som handlade om att vara förälder. En av böckerna, Fem gånger mer kärlek av Martin Forster blev en riktig favorit. Samtidigt började hon även fundera på att ta upp sitt gamla intresse, att skriva berättelser. Dessutom gick hon på en föreläsning om utmanande lärande som anordnades av förskolan där hennes barn gick. Och så dök idén om Sagan om dagen upp. Det var 2018. Sen dess har idén legat och grott och år 2021 upptäckte Laura att hennes kollega Siri hade en dröm om att illustrera en barnbok. Och så var arbetet igång.